23 април, 2024

48-часов маратон за създаване на игри ще се случи този януари в София, Пловдив, Габрово и Бургас. Събитията събират на едно място талантливи дизайнери, програмисти и ентусиасти в сферата на игрите. Хакатоните са част от Global Game Jam – ежегоден хакатон за разработка на игри, който се провежда в стотици градове по цял свят.

Темата е зададена от Global Game Jam и е еднаква за всички над 800 локации на събитието по целия свят. Отборите разполагат с 48 часа, за да създадат прототипи на игри и да ги презентират в неделя вечер пред публиката в залата и зрителите. Пловдивчани ще стриймват на живо. Гласуване ще определи кой ще вземе купата на джама.

Тази година Plovdiv Game Jam 2019 e в типичния формат – “дълъг уикенд” – на 25-ти, 26-ти и 27-ми януари, а домакини на събитието са “Технически университет София – филиал Пловдив”.

Sofia Game Jam ще се проведе във Френския институт. Организаторите от София са разтегнали програмата си с допълнителни събития, които започват още от 21 януари. Партньори са им също така и Полския институт. Информацията за лекциите и останалите събития са публикувани на сайта им

Музеят на хумора и сатирата в Габрово е домакин и организатор на Gabrovo Game Jam. Реализацията на събитието разчита на регионално и национално сътрудничество между организации работещи в сферата на ИТ, културата, образованието, технологиите. На инициативата партнират Технически университет Габрово и Великотърновски университет – Факултет по изобразително изкуство.  Подробна и актуална информация може да намерите на сайта на Gabrovo Game Jam.

В последния уикенд на януари Бургас също става част от общността за създаване на компютърни, настолни и улични игри в света. Тридневната гейм емоция, придружена с интересни лекции и много награди, започва на 25 януари от 14.00 ч. в експоцентър “Флора” и ще продължи три дни. Хакатонът Burgas Game Jam 2019 събира на едно място ентусиасти от всякакви области, които разполагат с по-малко от 48 часа и предварително неизвестни условия, за да измислят нова игра.

Работи се по обща тема, която се пази в тайна и ще бъде обявена за всички по света участници едновременно. Игрите се създават в екипи, процесът е  интензивен, като времевото ограничение е с цел да стимулира креативността.

Are you ready to jam?

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,