18 април, 2024

Наскоро в светлината на скромните световни продажби, някои наблюдатели твърдят, че иновациите в смартфоните се намират в блокиран прогрес, тъй като новите устройства са с повтарящи се подобрения, отколкото с революционни характеристики. Други дори предричат, че ерата на смартфона скоро ще приключи.

Но с мобилни технологии като 5G, AI и AR, които бързо се развиват, потребителите скоро ще могат да правят много повече със своите смартфони. Вместо да загубят значението си, следващата вълна от технологични иновации ще направи смартфона по-централен за нашия живот от всякога. Независимо дали се използва увеличената свързаност или се използва мобилната интелигентност от следващо поколение, по-голям дисплей ще бъде от ключово значение за достъп до бъдещи преживявания на смартфони.

Въпреки настоящите тенденции, ние все още живеем в свят, в който размерът на дисплея на смартфона може да бъде толкова голям, колкото самото устройство. В Samsung започнаха да се питат как можем да преодолеем това ограничение и да разширим възможностите на това, което потребителите могат да постигнат в движение.

Оформянето на иновациите

Дисплеите на смартфоните не могат да бъдат по-големи, без да се прави компромис с преносимостта – това беше така за дълго време.

Вместо да се приеме статуквото, решаването на противоречието между размера на екрана, преносимостта и развитието на нов формиращ фактор се превръща в централен фокус за иновационни усилия на Samsung.

Неотдавнашното откриване на Infinity Flex Display в SDC 2018 сигнализира началото на тази нова глава. Изграждането на сгъваемо устройство обаче не е било подвиг. След като прототипите на гъвкавия дисплей дебютираха в CES през 2011 г., бяха необходими още седем години, за да се усъвършенства технологията и да се предостави наистина значим опит на потребителите. От разработването на нови материали до преодоляването на механичните предизвикателства, сгъваемият екран изисква пълна реконфигурация на смартфона отвътре навън.

Подготовката за новата ера

Очакваме да видим морска промяна във форм-фактора на смартфоните през следващите години. От въртящи се и разтегливи устройства до устройства, които могат да се сгъват по много начини, вече не са извън сферите на реалността.

За да изгради ново сгъваемо устройство, Samsung направиха значителни инвестиции, за да създадат нов материал, който напълно да променя анатомията на дисплея на смартфона. Също така създадоха естествено и трайно прегъване, което потребителите могат да оценят още от първото им разгъване на устройството и създали новаторска механична технология, която може да издържи стотици хиляди гънки. Също така е преосмислено разположението на батерията, охладителната система и камерата, така че те да могат да бъдат поставени ефективно в тънкото тяло. Не на последно място е интуитивният UX, за да гарантира, че приложенията могат да преминават безпроблемно между по-малките и по-големите дисплеи.

Иновацията на смартфоните е в основата на следващата голяма трансформация. Създаването на Infinity Flex Display е само началото. Ще се разкрият следващите възможности в бъдеще, с които се цели да се преминат границите в потребителски и технологичен план.

Източник: Samsung

Тагове: , , , , , , , , , , ,