25 април, 2024

DevStyleR гостува на Upnetix с идеята да представим човека, който спечели вота на аудиторията и получи титлата “Developer на фокус 2018”. Това е именно Цветан Цветков, който е Web Architect в компанията.

 

Какво е за теб наградата “Developer на фокус”?

На първо място отговорност и то доста голяма. Това са колегите, с които работя всеки ден и които са видели в мен качества, амбиция и са получили подкрепа. Новината за номинацията ми в рубриката ме свари на плажа и определено останах изненадан. Впоследствие научих за подробностите и концепцията. Хареса ми и реших да откликна.

Доколкото знаем се занимаваш с танци, как точно реши да започнеш?

Нашата професия е свързана с голямо психическо натоварване. Затова и търсех начини да се разтоваря чрез физическа активност. Като се прибирам от работа към вкъщи минавам покрай читалище, където всяка вечер виждам хора, които танцуват. Направи ми впечатление, тъй като съм се занимавал и преди това с народни танци – 4 години съм играл във фолклорен клуб – и реших да опитам отново. Един час игра те презарежда неимоверно – буквално се прибирам вечер, а се чувствам сякаш е сутрин и току-що съм се събудил. Освен с настроение, танците са свързани с много нови контакти. Там се запознах със съпругата ми, с която в момента имаме 3 деца.

Нека да се върнем към натоварването на работното място и тежките задачи. Кое е най-голямото предизвикателство, което се е случвало като задача в компанията?

През изминалата година определено имаше такава задача. Това е въвеждането на т.нар. DevOps процес, който набира все повече популярност в последно време. Главната идея е улесняване на живота на дивелъпъра. Решихме да започнем да го внедряваме като стандартен начин на работа, а аз се оказах във фокуса. На мен се падна честта да го разработя. Не искахме да вземем нещо готово. Искахме да създадем процеса така, че да отговаря на нашите специфики и изисквания, за да улесним работата си. Идеята беше да имаме една среда, която да позволява адаптирането към нуждите на конкретен програмист. Така всеки, който започва или се включва към даден проект, може да настрои инструментите, необходими за успешното свършване на работата.

Същата среда трябваше да позволява диплойване на тест инстанция, където да се правят всички нужни тестове и също така да може да се диплойне от същото място на live. Да имаме инструмент, който ни позволява практически автоматично да настройваме среди въпреки спецификите на всеки проект. Това определено беше най-интересното предизвикателство, с което лично аз се сблъсках. Смятам, че се получи доста добре. Колегите постепенно започнаха да го използват и всички оставаха доволни. В общи линии автоматизирането на ръчните процеси навлиза с много голяма сила.

Колегите ти бяха посочили, че си фен на Android. А с какви отворени технологии предимно се занимаваш?

От потребителска гледна точка съм фен на Android – и на телефоните, и на операционната система. Аз като дивелъпър предпочитам да имам свободата да си пипна нещо, което не ми харесва. Относно технологиите, лично аз съм в PHP отдела и основно се занимавам с Back-End задачи – PHP, MySQL. Иначе в компанията имаме и други отдели – Android, iOS, Java, Front-End и т.н.

Какво е бъдещето на софтуерния дивелъпър?

Ако мисълта ти е дали ще бъдем заменени от изкуствения интелект, отговорът ми е не. Бъдещето на софтуерните дивелъпъри се определя от компаниите и бизнеса. Технологиите са развиват постоянно,  но лично аз не виждам коренна промяна в начина на мислене на програмистите. И не смятам, че естеството на работа на програмиста ще стане достъпно да се разбира по-масово от хората. Изкуствения интелект ще е от полза за крайния потребител, няма да се отрази до такава степен върху работата на дивелъпърите. Безспорно ще се изискват допълнителни познания. Давам пример с мрежа от графове – graph databases и т.н. Това е нещо, което преди 10 години на никого не му е трябвало, но навлизат социалните мрежи и връзките между хората се превръщат в ключови. Затова започнаха да се разработват такива графски бази. Ние например използваме neo4j. Развитието на пазара диктува технологиите и инструментите. Дали ще има бум на някаква нова технология – по-скоро не. Но определено AI и IoT ще бъдат на фокус.

Спомена, че в момента се занимаваш с PHP. Според теб има ли някаква вражда между PHP и Java дивелъпърите?

Всичко опира до хумор. Би било абсурдно да твърдя, че не харесвам колега заради технологията, с която се занимава, или просто защото програмира на Java. Няма такива неща. PHP срещу Java – такава конфронтация няма и споровете са излишни. Всеки един език си има негова среда. Ако ти трябва нещо бързо и достъпно, правиш го на PHP. Ако създаваш нещо с висока степен на комплексност като Enterprise решение, използваш предимствата на Java. Макар че смея да твърдя, че понякога и PHP може да се ползва за подобни проекти.

Не мисля, че нечии професионални качества могат да бъдат пренебрегнати заради това, че пише на PHP или Java. Аз не ги виждам така нещата. Напротив. Познавам колеги, които експериментират и дори такива, които се прехвърлят от едната на друга технология, докато намерят своето. Всичко е въпрос на усещане и как човек се чувства в дадена среда. Аз съм минал и през .NET и C#. Занимавах се паралелно и с двете. Но за да можеш да използваш технологиите пълноценно, трябва да отделяш много време, за да следиш как се развиват. В един момент просто трябваше да направя своя избор. Тогава пазарът беше такъв, че PHP се търсеше повече.

Посещаваш ли технологичните общности в България?

За съжаление нямам време. Не ме разбирайте погрешно, постоянно следя какво се случва. Имам си канали, в които следя и се информирам. Интересни са ми телефони, всякакви мобилни устройства, IT in general, DevOps и много други. Но няма как да участвам на всички събития.

От опита ми навремето смея да твърдя, че конференциите изоставаха. Темите и дискурсите бяха отчасти неактуални. Ако дадена идея или технология набираше популярност, форумите успяваха да я отразят едва след година. Затова и не съм усетил належаща нужда да ходя постоянно на подобни събития.

Как си прекара на Global Tech Summit?

Бях само на церемонията. Нямах възможност да присъствам на останалата част от конференцията по ред причини. В момента сме изключително натоварени с проекти. Ако имах повече свободно време, бих се включил с голямо удоволствие и съм сигурен, че щях да науча нещо ново. Но клиентите са на първо място.

Какъв според теб трябва да бъде “Дивелъпърът на фокус” за 2019?

За мен трябва да бъде човек, който помага на колегите си. Винаги е трудно, когато си принуден да се справиш сам с дадена задача. Когато имаш на кого да разчиташ и кой да те подкрепи, нещата се случват с лекота. Това е човекът, който истински заслужава признание.

За мен най-ценното тук в компанията е, че имаме възможност да си помагаме един на друг. Защото дори и да бъдеш много или най-добър, винаги след теб ще има човек с повече възможности. Това да можеш да споделяш всичко, което знаеш и да бъдеш полезен на другиго – това е най-ценното. Това е причината да стигна до тук. Колегите са припознали в мен човекът, който успява да им помогне в ежедневните задачи.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,