19 април, 2024

Анди Гъмбрехт представи книгата си “Testing Java Microservices” на сцената на Community Zone по време на форума Global Tech Summit. Той е старши програмист в PhoenixContract AG и член на Apache TomEE. Анди разгада тайната си за писането на книги на технологична тематика и предложи няколко съвета за бъдещите автори.

Анди, може ли да ни дадеш по-детайлна информация относно книгата ти?
Основното е, че направихме книгата Testing Java Microservices. Ние сме Алекс Сото, дивелъпър в Red Hat, Джейсън Портър и аз. Ние сме хора, които са много зависими от тестването. И цялата идея дойде в чат, когато Алекс ми каза “Може ли да напишеш въведение за тестването на Java Microservices?” Казах, че няма проблем. Така се получи мини-книгата, която бе резултат от това. Накрая издадохме книга в издателство “Манинг”. Преборихме се с това дълго приключение. По време на книжовния процес нашата агентка беше бременна, което е страхотно, но ѝ се наложи да напусне компанията и бяхме в лимбо относно книгата. А както знаем технологията се мени много, много бързо и се наложи да обновим голяма част от съдържанието, за да е актуална книгата. Затова ни бяха необходими 2 години, докато се пусне за принтиране.

Иначе направих лекция на Java2Days и беше пълно с хора, получи се добре. Препоръчвам на всеки, който е бил на този talk да си вземе книгата, защото не мога да говоря за всичко в 45-минутна лекция. Все пак книгата е 200 страници и разгръща всичко, което говорих на Java2Days. Надявам се да съм помогнал на дивелъпърите и да ги запаля по тестването на Java Microservices.

Ти си дивелъпър. С какво се занимаваш сега по-точно?
Дивелъпър съм. Стоя в тъмна стая и не излизам няколко седмици от нея, докато пиша код. Аз не съм професионален автор. Това е дивелъпър към дивелъпър. Напълно безплатно упътване. Ние сме дивелъпъри – всички, които сме работили по книгата и си имаме работни места. Да представим всички тези технологии в тестинг книга. И този труд е представен, както казах, от дивелъпъри за дивелъпъри.

Колко всъщност е трудно дивелъпър да напише книга?
Определено трябва да се направи много обширно проучване. Много по-ангажиращо е, отколкото си мислех в началото. Също така е и процес на обучение. Имаш своите експертизи, имаш си задачите, които вършиш на работа. Всичко влияе на проучванията, а не искаш да даваш грешна информация. Затова трябва да се проучва много. Трябва да се дава на хората вярна информация, най-добрата информация. Процесът беше много образователен за мен – аз учих от Алекс, той се учеше от мен и двамата се учехме от Джейсън Портър. Направихме всичко това заедно и обединихме цялото това знание в едно, за да създадем тази книга. Ако някой ме попита дали ще напиша още една книга, може би сега бих казал, че не искам. Но не е напълно сигурно. Това беше процес от 2 години и съм много щастлив, че го виждаме реализиран продукт. Да си видиш името на книга, за мен и за моя син, е нещо специално. Ясно, че не може да се спечелят пари от техническа литература. Правим го просто за забавление. И мога да кажа на сина си “Сине, татко ти е написал тази книга”. Когато след време ме няма и синът ми ще каже “Татко ми написа тази книга” на своите деца. Чувството е много приятно! Смятам, че си заслужава. Но ако някой си мисли, че ще напише такава книга и ще спечели много пари, това няма да стане. Никога! Освен ако не си авторът на Хари Потър и да продадеш милиони копия.

Имаш ли някакви съвети, които да помогнат на млади дивелъпъри да напишат книга, която да се използва за академичната общност?  
Дори да е техническа книга, ще е забавно. Със сигурност ще е интересно да се чете. Всеки си има личен стил на писане, но никой от нас не е професионален писател. Издателството ни помогна много и направиха редакция на книгата. Няколко дивелъпъра направиха също прочит с обратна връзка. Така че книгата беше проверена от специалисти в индустрията. Трябва да се направи сериозно проучване. Не може да започнеш да пишеш книга и да не си сигурен за точно определен детайл. Защото ако блъфираш и когато го чете някой, който е запознат с него, ще се получи недоразумение. Трябва да си много добре информиран с актуални данни. Писането на техническа книга е трудно, защото опитът да се пише за спецификации и те се генерализират, за да се представят на хората методологии, технологии и др. Така че когато четат книгата, трябва да се загатне, че всички тези факти ще бъдат променени скоро. Затова когато пишеш книга на технологична тематика, едно от нещата е да се обобщи информацията, за да стои актуална, колкото се може повече.      

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,