18 април, 2024

Моделът за прогнозиране на Световното първенство по футбол с изкуствен интелект на Stats Perform стана доста популярен сред върлите футболни фенове. BBC отразиха развитието на модела и прогнозите за победител.

За да се постигне по-цялостна представа за това кой ще спечели Световната купа през 2022 г., моделът за прогнозиране оценява вероятността за всеки изход от мача – победа, равенство или загуба – като използва коефициентите на пазара за залагания и класацията на отборите на Stats Perform.

Коефициентите и класациите се основават на исторически и скорошни представяния на отборите. След това моделът отчита силата на противника и трудността на пътя му до финала, като използва вероятностите за изход от мача, вземайки предвид състава на групите и разпределението на местата в елиминационните етапи.

Според модела Англия има 60% шанс да оглави групата и петият най-голям шанс да спечели турнира като цяло (9%). Двубоят на Уелс със САЩ изглежда ключов за шансовете им да излязат от Група Б. Шансовете им да продължат към последните 16 са 41%, а тези на САЩ – малко по-високи – 45%. Другите фаворити за победа според модела са държави като Франция, Бразилия и Аржентина.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR