20 април, 2024

В рубриката „Developer на фокус“ ви представяме Александра Колева. Тя е Senior Java Developer в DHL Competence Center. Най-голямата слабост на Александра е образованието. Освен разнообразието от дейности, с които се занимава, тя записва квалификация за учителска правоспособност по математика и информатика.

Кого номинирате за „Developer на фокус“?

Александра Колева, Senior Java Developer в DHL Competence Center.

Каква е причината да я номинирате?

Номинираме Алекс, защото е един от най-отговорните и ключови програмисти в нашия екип. През последната година и половина Алекс работи по разработването на новата и изключително сложна DHL Transport Management система, която е най-значимият проект за DHL Freight. Наскоро Алекс бе повишена от Regular на Senior позиция, което е поредното доказателство за нейния висок професионализъм и експертиза. Тя също така се е доказала като един от най-отдадените членове на екипа чрез нейните нестихващи ентусиазъм и желание да помага на колегите си. Винаги усмихната, тя внася спокойствие и ведрост в иначе изпълненото с работа ежедневие.

Опишете нейните професионални качества.

Алекс е човек, на когото винаги може да се разчита, а не е изненадващ и фактът, че е един от най-добре справящите се програмисти в екипа ни. Изключително заинтригувана е от писането и оптимизирането на sql заявки и хората често могат да я чуят да обсъжда различни въпроси с нашия Oracle DB експерт. Оттук идва и желанието й да придобие сертификат за Advanced PL/SQL Developer Certified Professional. Освен това Алекс притежава нечовешко търпение, с което дори е способна от бизнес специалист да направи Jasper report програмист!

Можете ли да опишете как протича нейният  работен ден?

За Алекс работният ден започва с преглед на пощата и задачите за деня. Разбира се, неизменна част от ежедневието й е чашата с кафе, споделена с колеги на слънчевата ни тераса. Следва daily scrum срещата на екипа, работа по user story-тата, които са планирани за текущия sprint, разговори с международния ни екип от бизнес анализатори и представители на бизнеса за уточняване на различни бизнес изисквания или разрешаване на проблеми, възникнали при тестване. Винаги, когато колега изпитва затруднение в работата си, знае, че може да разчита на Алекс за подкрепа и съвет.

Разкажете ни повече за нея като човек.

Тя е усмихната и лъчезарна, а енергията й ни зарежда с позитивни емоции. С нея човек може да проведе разговори на различни теми или да се посмее на някоя забавна случка.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви?

Мотивирана е да развива професионалните си умения и знания. Ето защо никога не пропуска да участва в лекции на разнообразни теми, подготвени от нашите колеги. Също така се подготвя да заеме водеща роля в обучението и развитието на Java уменията на тепърва навлизащи в бизнеса студенти и учащи в бъдещия проект – DHL Training Academy.

Какви са предизвикателствата пред нея? По какви проекти работи?

Алекс е senior developer в единия от екипите за разработване на бизнес изисквания за новата DHL Transport Management система. Във времето Алекс доказа своя потенциал и умения за справяне със сложни задачи. Една от основните й отговорности в момента е да поддържа и развива интерфейсите за интеграция към SAP. Предизвикателствата, пред които се изправя, често са свързани с намирането на оптимални решения за техническото изпълнение на изискванията, предоставени от бизнес представителите на DHL Freight.

Открила другото си призвание –  да преподава, тя записа следдипломна квалификация в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ за придобиване на учителска правоспособност по математика и информатика.

Случва ли й се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Това е Алекс! Редовно споделя знанията си със своите колеги и им помага в разрешаването на различни технически проблеми. Разчитаме на Алекс, когато става дума за въвеждане в работата на новопостъпилите в DHL Competence Center програмисти. Благодарение на нейните меки умения и компетенции, тя с лекота успява да обучи всеки нов колега.

Какви са хобитата й?

Дългогодишната й страст към народните танци успя да запали и други членове на екипа да започнат да посещават уроци заедно с нея. Другото нещо, с което обича да запълва свободното си време, е да учи нови неща. Желанието й да разшири знанията си може да я отведе от изучаването на бойни изкуства до сертифицирането по чужд език.

Ако трябва да я опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Изключително отговорна, обичаща да помага и човек, на когото можеш да разчиташ.

Каква музика слуша?

Голям почитател е на drum and bass стила.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от нея?

Тъй като работата ни е свързана основно с използването на Java технологии, това е и езикът за програмиране, който Алекс предпочита.

Тагове: , , , , ,