20 април, 2024

Денис Данов е Senior Java Developer/Team Lead в Dreamix, а екипът му споделя, че той е двигателят на компанията. Той е много активен човек и освен всичките си технологични интереси, намира време и да спортува.

Каква е причината да го номинирате?

Денис е един от най-активните хора в екипа ни. Той притежава онези качества, които са най-ценни за целия екип – страхотен отборен играч, проактивен е в работата, в развитието си и в живота като цяло. Винаги намира начин да сподели знанията си с останалите колеги и да ги надъхва да се развиват още повече.

Опишете неговите професионални качества.

Денис е проактивен, упорит и винаги се стреми да е в течение на най-новите технологии. В резултат на тези неговите качества, той е един от топ пърформърите в екипа. Винаги е готов да помогне на колега, както и да сподели знанията си било то под формата на технически блог или презентация на актуална тема. Презентирал е на международната конференция Java2Days, както и води лекция, организирана от Dev.bg заедно с друг наш колега. Негови технически блогове са публикувани в медии като JAXEnter и dZone.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Въпреки, че спортува сутрин преди работа, Денис често е един от първите хора в офиса. Предпочита да отмята по-тежките задачи в началото на деня, но намира време и за закуска и разговори с колегите. Денят му продължава с дейли мийтинг, програмиране и съдействие на хората в екипа му със задачите. Като част от архитектурната група на проекта, взима участие в стратегически срещи и предлага решения.

Денис има водеща роля в hiring процеса в компанията и често в графика му се включва провеждането на техническо интервю с потенциален нов колега. Споделеният обяд с екипа е задължителна част от работния му ден.

Вечерите, в които не release-ва до късно в офиса, прекарва играейки футбол или в компанията на приятелката си.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

В момента Денис e тийм лидер на екип, занимаващ се автоматизация и интеграция на информационните системи между две водещи авиокомпании за частни полети. Интеграцията става посредством micro services. Технологиите, които използват са следните: Spring Boot, Apache Kafka, ADF.

Предизвикателствата се изразяват в това да интегрира различните технологии в двата проекта. Друго предизвикателство е воденето на бизнес комуникация с хора от целия свят, за да се получи един работещ продукт.

Извън проекта, Денис се подготвя за сертификация – Oracle Certified Professional.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Машина, точен, действащ. Човек, на когото може да се разчита.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви?

Денис не само взима участие във фирмените инициативи, но е и основен двигател на доста от тях. Желанието му непрекъснато да учи и да споделя го направи движещата сила в #bookclubix – клубът, в който всяка седмица с останалите колеги обсъждаме новите тенденции и най-добри практики в програмирането. Води вътрешни технологични презентации, като и пише блогове, които споделя с общността.

Той е и капитан на футболния ни отбор няколко поредни сезона. Активна част е от всички тиймбилдинг инициативи – ще го видите да работи с останалите на лятната ни инициатива “офис на морето”, да участва в Legion Run, да играе боулинг след работа или просто да излезе на бар с част от колегите.

Какви са хобитата му?

Освен програмирането, което му е страст, обича да спортува активно на открито и в зала. В свободното си време пътува до интересни дестинации.

Каква музика слуша?

Той е душата на компанията. Може да се забавлява на всички стилове от модерен поп до AI Generated Music.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

Развивайки се като fullstack developer, Денис много добре борави с различни езици за програмиране и технологии. Основните от тях са Java и JavaScript. Поради естеството на работа, предпочита основно Java технологии.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,