19 април, 2024

Нашият най-нов Developer на фокус е Цветан Цветков – Senior Software Developer / Web Architect в Upnetix. Цветан е с богат опит и познания в областта на технологиите и разработката. По думите на колегите му, той е професионалистът в екипа, който успява да координира всички сложни проекти в срок и да поддържа стабилността на продуктите. Българският фолклор и голямото семейство са двете  най-големи слабости на Цветан, който е успял да превърне любимото си хоби в работа.

Кого номинирате за „Developer на фокус“?
Цветан Цветков, Upnetix, Senior Software Developer / Web Architect

Каква е причината да го номинирате?
Цеки е изключителен професионалист със задълбочени знания и умения в сферата на технологиите и богат опит. Освен това е и страхотен колега, ментор и приятел, винаги отдаден на работата си и готов да помогне със съвет или препоръка.

Опишете неговите професионални качества.
Цеки е сред най-опитните и способни програмисти в Upnetix. Участвал e и e ръководил създаването и поддръжката на Уеб платформи, имащи за цел обслужване на хиляди конкурентни потребители и постигане на максимално положително потребителско преживяване чрез високо бързодействие и стабилност. Това, което го прави изключително ценен за така динамично развиваща се компания като Upnetix, са богатият му арсенал от технически познания, способността му да анализира наличната информация, както и да напътства колегите си. Той следи с интерес новите тенденции и технологии и приветства експериментирането, което води до подобряване на качеството на работа на редица отдели.

Разкажете ни повече за него като човек.
Има страхотно голямо семейство – три прекрасни деца – две близначки, син и удивителна съпруга! Обича българския фолклор и възпитава децата си от малки да пазят и почитат българските традиции. Свободното си време прекарва със семейството си, най-често в разходки сред природата. Като личност е много общителен, всеотдаен, винаги готов да изслуша и помогне. Човек, на когото винаги може да се разчита.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?
Цеки е доста ранобуден. Макар че работим в екип от над 150 души, той редовно е един от първите служители в офиса. Често вече е отметнал няколко задачи, преди да започнат да се появяват останалите. Обедната почивка винаги прекарва с колеги, заедно разпускат и обсъждат лични или работни теми. Следобедът започва с ежедневните stand-up срещи по екипи, а до края на деня задачите и събитията са динамични – било то провеждане на вътрешни срещи, code reviews или планиране на задачи за следващия спринт.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?
Имайки предвид разнообразните му качества, знания и практически опит, Цеки обикновено получава най-комплексните и предизвикателни задачи в даден проект. Освен писането на код носи отговорност и за стабилността на дадена система, възможности да се подобри изпълнението, следи и наблюдава параметри в реално време и координира работата между различните отдели и клиента.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?
Постоянно. Като компания за софтуерни разработки и ИТ услуги, винаги сме насърчавали споделянето на нови знания между служителите и търсенето на съвет и препоръка. За да подсигурим максимално добро качество на изпълнение, ние сме интегрирали и двустепенен преглед на код.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?
Комуникативен, дружелюбен, експерт

Какви са хобитата му?
Тренирал е баскетбол и винаги е готов за една игра след работа. Практикувал е народни танци доста години и се справя чудесно. Участва заедно със семейството си в национални и фолклорни събори с автентични носии и музика. Свободното си време обича да прекарва сред природата на планински пешеходни маршрути и преходи.

Каква музика слуша?
Слуша разнообразна музика, в зависимост от настроението му. Почти не се разделя с безжичните си слушалки в рамките на офиса.

Кое предпочита – Android или Apple? Защо?
Android!

Какъв е стилът му?
Предпочита удобството и практичността.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?
Има задълбочени познания във всички актуални езици, свързани с Уеб програмиране, frameworks, web servers, SQL & NoSQL DBs, RESTful APIs, 3rd party integrations и други. Винаги следва и се води от максимата, че изборът на правилните инструменти съобразно конкретния проблем, е от изключително значение за успешната реализация на проекта.

Как започнахте работа като Senior Software Developer? От колко време се занимавате с това? Кога се породи интересът Ви към програмирането?
Всичко започна някъде в 4-ти клас, когато бях десетгодишен. Тогава майка ми ми даде една книжка за компютри аз я прочетох, после последваха самите компютри, компютърните зали и… така вече 34 години не мога да се отлепя от клавиатурата.
Общо взето това бе началото. После вече бях студент в МЕИ, Компютърни технологии. По-късно започнах работа в софтуерна фирма. Видях какво наистина е интернет – докоснеш ли се веднъж до него, няма спиране. Постепенно натрупах опит, за да станеш Senior Developer трябва да се сблъскаш с доста неща. В момента съм в Upnetix, където направо започнах като Senior и то съвсем случайно. След като приключих на старото си работно място, изпратих имейл до няколко приятели, за да ги уведомя, че си търся работа. Един от тях откликна и спомена, че в Upnetix се търсят опитни програмисти. Реших да пробвам и ето, че нещата се получиха много случайно. Сферата също бе нова за мен, реших да опитам и не съжалявам.

Кой възпита у Вас това уважение и любов към България, родния фолклор и традиции?
Моите родители възпитаха у мен всички тези ценности. Още в училище имах възможност да се включа в състава по народни танци. Там започнах, а след това намерих и клуб. Приятно ми е да танцувам, самата музика и ритъмът са толкова зареждащи. Те много разтоварват. Общо взето след работа “рестартирам” по тази начин.

Разбрахме, че участвате в различни фолклорни фестивали, можете да танцувате народни танци, обичате да се разхождате из природата. По какъв начин тези занимания Ви помагат в гоненето на срокове и успешното завършване на предизвикателни проекти?  
Целият стрес, който понякога чувстваме, е изцяло ментален. Това е психическо натоварване, което се лекува с физическо натоварване – танцуване, ходене на планини и т.н. По този начин компенсирам нещата и натрупаната психическа умора се разсейва. Разпускането и работата изцяло се допълват!

Коя е любимата част от Вашата работа?
Любимата част от моята работа е това, че всеки ден научавам нещо ново. Всъщност точно това ме кара да продължавам да се занимавам с тази професия. Всеки ден се прибирам и си казвам: “Днес научих нещо ново, което мога да използвам в бъдеще”. Новата информация е буквално ежедневно и това за мен е двигател в професията ми. Ако трябва да се занимавам с нещо монотонно и повтарящо се, то нямаше да мога да се справям. Отдавна съм открил, че двигателят за мен е развитието. Така вече от толкова много години ставам всяка сутрин и отивам с удоволствие на работа. За мен е удовлетворение, че моята дейност дълго време беше мое хоби, което постепенно се превърна в работа.

Как се информирате за най-новото от постоянно развиващата се технологична среда?
Аз непрекъснато използвам времето от работа до вкъщи и обратно за “сверявaне на часовника”. Проверявам какво се случва, зачитам се, споделям с колеги. Умишлено, точно по тази причина, аз не се придвижвам с кола до работното място. Възползвам се от тези 40 минути, в които мога да прегледам актуалното.

Вашите деца проявяват ли интерес към технологиите? Искате ли да се развиват като вас професионално?
Моите деца все още са много малки и е рано да проявяват интерес към точно това, с което аз се занимавам. На този етап умишлено дори ги блокираме да имат достъп до таблети, телефони, телевизия. На този етап технологиите по-скоро им пречат, отколкото да им помагат в развитието. Моята амбиция не е да ги подтиквам да се занимават с нещо в моята сфера, а по-скоро да се занимават с каквото те най-много желаят. Ако им е интересно програмирането, с удоволствие ще им помагам, но няма да искам на всяка цена да станат програмисти.

Не бих казал, че има определена възраст, на която вече трябва да им е “разрешено” да ползват подобни устройства. Предполагам, че когато тръгнат на училище, срещата с технологиите ще бъде неизбежна заради средата. Дотогава се стараем няма да не ги стимулираме да си играят с таблети, телефони. Заради начина ни на живот, много често хората решават да подходят точно по този начин, за да свалят стреса от себе си и да отхвърлят отговорността да отделят специално внимание на децата си.  

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,