23 април, 2024

В настоящото издание на рубриката ни “Developer на фокус” ще ви запознаем с Лора Титоренкова, Front-End Developer от IoT компанията Melissa Climate. Извън работното си място Лора се занимава с изключително много дейности, като най-вече обича да спортува. Интересен факт е, че освен програмист тя е и треньор по конна езда. В своята работа Лора е изпълнителна и винаги с желание да научава нови неща. Вижте какво каза тя в кратко интервю, както и причините колегата и Адриана Иванова, да я номинира.

Кого номинирате за “Developer на фокус”?

Лора Титоренкова – Front-End Developer

Каква е причината да я номинирате?

Комбинацията от лични и професионални качества, които Лора притежава. Тя е отдадена, целенасочена и с огромно желание за развитие.

Опишете нейните професионални качества.

Лора е изпълнителна, винаги с желание да научава нови умения, които да прилага в работата си, с цел подобряването на нашите продукти.

Въпреки че програмира от скоро, Лора притежава увереност и упоритост, качества допринасящи за нейния безспорен професионализъм. Често ѝ биват възлагани проекти, които са нови и изискват нейната пълна отдаденост. Има умението бързо да идентифицира какво точно ѝ е небходимо да научи, за да завърши всяко начинание в срок. Паралелно с ежедневните задачи, Лора е инициативна в това да предлага и разработва самостоятелно решения за подобряването на нашите продукти.

Разкажете ни повече за нея като човек.

Първата дума, която ми хрумва е ентусиаст. Лора е страстен ездач, скиор, както и колоездач, общо взето, не се спира. По този повод, в разговор, винаги има какво да разкаже.

Можете ли да опишете как протича нейният работен ден?

Най-краткото описание на нейният ден е кодене, сладки приказки, после пак кодене, после обяд, после пак кодене, после пак някоя сладка приказка, код и накрая винаги е push-а.

Преди 10:00, Лора вече е в офиса. Винаги с приготвен с обяд и разни други неща за хапване, отправя се към кухнята и се връща с чаша чай, оттам насетне се започва с, работата. Следобедът преминава в дискусии, срещи и решаване на проблеми.

Какви са предизвикателствата пред нея? По какви проекти работи?

Всеки ден е предизвикателство, всеки проект, също. Лора работи по изграждането и подобряването на нашия уебсайт, блог, онлайн магазин, мобилно приложение, а от скоро разработва и автоматизирани тестове. Всичко това налага безупречни умения при работата в екип, но и силен индивидуален характер.

Случва ли й се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Че на кого не му се случва в днешно време? При нас в MClimate всеки помага на всеки, закон. Още повече, ако някой научи нещо ново, което е полезно за нашата работа е винаги приветстван да го сподели и с останалите от екипа.

Ако трябва да я опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Лора е страхотна!

Какви са хобитата й?

Спорт – езда, колоездене, ски. Вкусна храна (най-вече сладко).

Каква музика слуша?

Културна.

Кое предпочита – Android или Apple?

Android!

Какъв е стилът й?

Комфортен.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от нея?

HTML, CSS, Java, PHP, Python, JavaScript

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с нея?

Най, най, най-интересната до този момент, лично за мен, е Лора в ролята на мой треньор по езда. Резултатът беше половин седмична мускулна треска. 🙂

Ние от екипа на DevStyleR направихме кратко интервю с Лора. Какво тя сподели с нас може да прочетете в следващите редове:

Как се запали по програмирането?

Учила съм програмиране в гимназията, но тогава ми беше трудно и някак си не значително между “по-важните предмети”. Истинското ми “запалване” дойде години по-късно от приятеля ми, който е отличен програмист. Виждайки го с каква страст, желание и лекота работи, и какви интересни неща прави, ми се прииска и аз да пробвам.В  крайна сметка се оказа нещо, което много ми допадна.

Опиши ни екипа в който работиш.

Работя в много готин, малък екип. Има типично усещане за стартъп – всички сме много млади и надъхани, работим за идея, в която вярваме, но и работата е много.

Какво би казала на започващите сега да се занимават с програмиране? Как би ги насърчила?

Бих ги посъветвала да не се отказват, въпреки че не е лесно, колкото и банално да звучи. Помня аз като правих първите си стъпки колко ми беше трудно и как съм имала моменти, в които съм си мислела, че това не е за мен. Но после идва щастието като успееш да откриеш запетайката, която чупи кода и всичко проработи, и решаваш, че няма да се отказваш още. Това е една професия, която изисква както аналитична мисъл, така и много креативност, и има много реална и директна проява: например кодиш бутон, който след два часа хората ще цъкат, а според мен е много готино човек да може да види резултатите от работата си.

Как релаксираш?

Спортувам много и то в природата, като често пъти сама. Когато цял ден съм била в динамична атмосфера, на стол и пред компютър, за мен е важно да остана малко сама с мислите си. Дали ще е с колелото в планината, с коня в полето, или нещо друго – няма значение, за мен така най-добре приключва работния ден.

Ти имаш интереси в много спортове, но кой е любимият ти?

Най-голямата ми страст е ездата. Работих като инструктор по конна езда, докато бях в университета и смятам, че това винаги ще е най-голямата ми “спортна” любов. Харесва ми, тъй като е много предизивкателен и разнообразен, а и комуникацията с конете за мен е незаменима.  

Какво те вдъхновява?

Вдъхновяват ме добрите идеи и каузи. Хубаво е човек да влага усилия за продукт, който подобрява и улеснява живота на другите.  Също така ме вдъхновява когато видя напредък в собствените си умения и знания.

Тагове: , , , , , , , , , , ,